Què és el Pla Paral·lel?

El Pla Paral·lel és un projecte urbanístic de l’Ajuntament de Barcelona que, a demanda del sector privat (hotelers, empresaris del món del teatre, restauradors i grans propietaris), persegueix una revalorització de l’avinguda i la seva connexió amb punts de la ciutat “estratègics”, d’acord amb el “model Barcelona“.

mani-ciutat-vella
J/M Foto de la pancarta de l’Assemblea de barri del Poble Sec a la manifestació del 12 de maig  a Ciutat Vella

La intervenció urbanística, pressupostada en 7 milions d’euros, consisteix en la creació de quatre noves places (coincidint amb la terrassa de restaurants de luxe recentment instal·lats al Paral·lel), una nova pavimentació, el trasllat del carril bici al mig de la calçada, la senyalització d’itineraris “culturals” i la creació de noves pantalles d’il·luminació.

No obstant, per entendre el per què d’aquest Pla i les implicacions que ja està tenint, cal concebre la nova centralitat estratègica que està adquirint el Paral·lel per la seva situació geogràfica i els interessos especulatius que hi ha darrera. Es tracta d’una via de connexió entre la Fira i el port, on es preveu, amb la futura estació marítima de creuers de Drassanes, l’entrada diària de milers de turistes a la ciutat, per “descongestionar” també les actuals aglomeracions de les Rambles.

En aquest sentit, el pla de definició d’usos bàsicament turístics de la muntanya de Montjuïc resulta també clau per entendre el nou paper del Poble Sec. El barri és concebut com la via d’accés per als esperats milers de turistes que circularan pel nou “Broadway barceloní” en direcció a les zones d’entreteniment, esbarjo i oci de Montjuïc.

Ara bé, es tracta d’un Pla fet a les esquenes dels veïns i veïnes, on la participació s’ha canalitzat a través d’una comissió de seguiment “fantasma”, a la qual s’ha imposat un projecte urbanístic dictat pel sector privat i destinat als seus beneficis. Tot això pot suposar la transformació del Paral·lel en una nova Rambla i del Poble Sec en un nou Born, la qual no atendrà, en cap cas, les necessitats socials i els serveis i equipaments públics del barri.

COM ENS AFECTA ALS VEÏNS?

 • Revalorització del sòl en benefici dels grans propietaris
 • Pujada del preu de l’habitatge
 • Pujada del cost de la vida
 • Allau del turisme de masses
 • Substitució del comerç tradicional de proximitat per franquícies i grans superfícies
 • Augment de la precarització i la inestabilitat dels llocs de treball

5 Respuestas a “Què és el Pla Paral·lel?

 1. OLa bon dia volia preguntarvos si per el dia 1 dejuny fareu algo o estareu a la “”festa que fan els del FEM Paral.lel o si fareu una acció
  Salut
  La Purée

 2. Pingback: Urbanismo de ida y vuelta | SesiónDeControl.com

 3. Pingback: El Paral·lel, “l’avinguda de les persones” o de la Fundació El Molino? | 243.cat

 4. Ostres, doncs sembla que el Pla serà molt bo per al barri. No entenc la vostra oposició. El comerç del barri s’ha anat degradant tant els últims anys que veig això més com una oportunitat que un problema

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s