CINEFORUM | SOBREN RAONS. TANQUEM ELS CIES

Sabies que al Districte hi ha un Centre d’Internament d’Estrangers?

DIMECRES 22 DE MAIG 20h Centre Cívic El Sortidor
Un documental sobre la injustícia dels Centres d’Internament d’Estrangers

cineforum TANQUEM ELS CIESPel·lícula + debat amb lesrealitzadores i membres del col·lectiu Tanquem els CIES

Amagat entre naus industrals, entre el carrer E i el 4 de la Zona Franca, trobem el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona. Sense dubte, el fet de que es trobi al mig d’un polígon industrial no facilita que la gran majoria de veïns del Districte, a dia d’avui, encara desconeguin què són aquests centres i què hi passa al seu interior.

Molts es sorprendran al saber que els CIE’s existeixen a Espanya des de l’aprovació de la llei d’estrangeria de 1985. Aquesta, els defineix com aquells “establiments públics de caràcter no penitenciari on s’hi retenen de forma cautelar i preventiva a estrangers”. A la pràctica però, els CIE’s funcionen com a presons per a persones que l’únic “delicte” que han comès és estar en situació administrativa irregular, i on poden romandre presos fins a un màxim de 60 dies a l’espera de ser deportats.
En els últims anys però, el silenci que ha envoltat els CIE’s s’ha començat a trencar i, a través d’associacions de defensa dels drets humans, plataformes ciutadanes i els mitjans de comunicació, s’han donat a conèixer algunes de   les lamentables condicions en què es troben aquests centres. A la situació d’amuntegament, fred, absència de labavos a les cel·les (que propicia que a la nit els interns hagin de fer les seves necessitats en bosses), dèficits greus en l’atenció sanitària; cal sumar-hi denúncies per maltractaments, abusos sexuals i, fins i tot, la mort de tres persones en els últims dos anys (dos d’ells al CIE de la Zona Franca).

El proper dimecres 22 de maig, l’Assemblea de Barri, en col·laboració amb la Campanya “Tanquem els CIE’s” ens acosta a bona part d’aquesta realitat amb la projecció del documental “Sobren Raons”. Aquesta peça, a través del recull d’experiències de persones preses al CIE, ens ofereix un bon grapat de raons per convençe’ns de que l’única garantia de que es respectin els drets humans en aquests centres és el seu defintitiu tancament.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s