“El Paral·lel de les persones”

Comunicat llegit per membres de l’Assemblea de barri al debat “mirades sobre el futur del Paral·lel” al CCCB. Més info sobre l’acte aquí
“Des de fa un temps, l’Assemblea de Barri de Poble Sec, i en concret el grup Repensar Poble Sec, està reflexionant sobre els processos urbanístics que estan succeint a la ciutat de Barcelona i, en concret, al nostre barri. Poc a poc, hem anat observant com els barris de Barcelona han estat objecte de reformes i plans urbanístics que fan realitat la consigna que presenta Barcelona com la “millor botiga del món”. Prioritzar el turista davant de la veïna, d’aquí o de fora, fa que els nostres espais urbans es converteixin cada vegada més en espais d’oci lligats al consum. Durant el darrers anys, hem assistit a la transformació del Barri Gòtic, del Raval, i molt aviat de la Barceloneta, amb l’aprovació del pla de reforma del Port Vell, en una mena de parc temàtic, accessible només per a qui té un alt poder adquisitiu. De mica en mica, assistim a l’expulsió encoberta dels nostres veïns i  veïnes, a la pujada dels preus de l’habitatge i a l’augment del control social de l’espai públic.
 
Aquestes onades, lentes però constants, han arribat al nostre barri. Durant els últims anys, Poble Sec ha passat de ser un barri popular, de classe treballadora i oblidat tant per les principals intervencions de l’Ajuntament com pels mitjans de comunicació, a ocupar un renovat centre d’interès mediàtic i econòmic que ha batejat el Paral·lel com el “Broadway barceloní” i a Poble Sec com “el nou Born”. Però si analitzem les estadístiques del propi Ajuntament, durant l’any 2011 es confirma una tendència a augmentar les desigualtats entre els barris de Barcelona. El 75% dels barris de Barcelona estan per sota de la mitjana (100) de la renda familiar. Poble Sec es situa a menys de 75 (72). Aquesta és la realitat del model de Barcelona: una desigualtat creixent i una precarització creixent de l’oferta de treball existent.
 
Ens preguntem quins han estat els canvis que hi ha hagut a l’avinguda durant aquests anys des de la reobertura d’El Molino, i ens preocupen les conseqüències que poden tenir tant pel Poble Sec com per la resta de barris veïns.
 
En primer lloc, uns mesos abans de la reobertura d’El Molino, destaca l’obertura del teatre Artèria Paral·lel, una peça cridada a ser fonamental en l’oferta cultural de la nova avinguda. L’edifici, que va ser expropiat per l’Ajuntament de Barcelona per 11 milions d’euros ha estat cedit a l’SGAE per tan sols 4,6 milions. Amb aquesta cessió es privatitza un espai pagat amb diners públics, apostant per un model de gestió de la cultura centrat en la recaptació i una oferta cultural d’espectacles de masses de gran format pensada a l’esquena dels productors i creadors petits i locals.
 
Un altre element que resulta clau per entendre la configuració del nou Paral·lel és el centre comercial Las Arenas. Las Arenas, un centre comercial construït damunt de l’antiga plaça de toros, suposa la conversió dels antics temples de la tortura animal en nous temples del consumisme i el capital. Entre els seus promotors, destaca Metrovacesa, una immobiliària que té al darrere el Banc Santander com a principal inversor. Cal un estudi més a fons sobre aquesta qüestió, però salten a la vista les conseqüències que pot tenir la concentració de més de 80 negocis – en la seva totalitat franquícies de multinacionals- pel comerç local dels barris adjacents. En el mateix sentit, és de destacar també la recent obertura de gran nombre de franquícies de multinacionals al Paral·lel, especialment de conegudes empreses de fast food que a més de plantejar una difícil competència de preus respecte als bars i restaurants del barri, es caracteritzen per l’extrema precarietat i temporalitat dels llocs de treball que creen.
 
L’última obertura a destacar, i potser la més significativa, és la del restaurant Tickets, que porta el segell de Ferran Adrià. El restaurant, que també compta amb una cocteleria, ofereix un ampli ventall de tapes, però a preus a l’altura de la marca Ferran Adrià, que de ben segur molt pocs veïns i veïnes ens podem permetre. El Tickets és potser l’emblema més significatiu per entendre com la Barcelona exclusiva i chic desembarca amb força per sota de la Diagonal i aposta també pel Paral·lel.
 
Per entendre millor aquest procés, cal concebre la nova centralitat estratègica que adquireix el Paral·lel per la seva situació geogràfica. Una via de connexió entre la Fira i el port, on amb la futura estació marítima de creuers de Drassanes es preveu l’entrada diària de diversos centenars de turistes a la ciutat, i una forma de descongestionar les actuals aglomeracions de les Rambles. En aquest sentit, el pla de definició d’usos -bàsicament turístics- de la Muntanya de Montjuïc resulta clau també per entendre el nou paper de Poble Sec. Poble Sec és concebut com la via d’accés pels esperats milers de turistes que circularan pel Broadway barceloní en direcció a les zones d’entreteniment, esbarjo i oci de la muntanya de Montjuïc.
 
Immersos en un procés d’especialització i tematització dels barris de la ciutat, sembla ser que des de dalt es vol que el destí del Paral·lel i el Poble Sec sigui indissociable del món dels grans teatres, l’espectacle, la gastronomia i el comerç. Cal reflexionar, però, quin tipus de teatre, gastronomia i comerç i quines conseqüències pot tenir això pels veïns i veïnes.
 
S’obre, doncs, un nou capítol en el desenvolupament de l’anomenat model Barcelona, un capítol que, llegint algunes de les conseqüències de capítols anteriors en altres barris – pujada del preu de l’habitatge, encariment del nivell de vida i, com a conseqüència, gentrificació- caldrà seguir amb cautela, atenció i capacitat de crítica.
 
Tot aquest procés que s’ha anomenat el Pla del Paral·lel es diu que s’ha fet amb una àmplia participació veïnal. L’únic espai que s’ha habilitat per al debat i “participació” en aquest pla és la Comissió de Seguiment del Pla Paral·lel. Aquesta eina hauria d’haver possibilitat un espai de participació dels veïns i veïnes del barri de Poble Sec. Però els veïns i veïnes del barri hem pogut participar en el disseny d’aquest instrument que es diu que ha de servir per promoure la participació veïnal? Una participació màxima d’un veí en representació de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, un altre veí en representació de l’Associació de Veïns del Poble Sec, i un altre en representació de l’Associació de Comerciants del Poble Sec, fa possible escoltar les diferents visions que hi ha al barri? Per què té tanta força en dinamitzar aquesta Comissió una fundació privada com la Fundació El Molino – Fem Paral·lel? Sorprèn, a més, que en aquesta Comissió de Seguiment, a nivell de l’Ajuntament hi ha la presència de representats dels Serveis de Promoció Econòmica, Mobilitat, Urbanisme i Cultura, i cap representació dels Serveis Socials. Potser amb la presència de Serveis Socials es podria disposar de més informació de què es vol fer a l’edifici que fa cantonada entre el Paral·lel i el carrer Nou de la Rambla, un edifici que al seu dia es va dir que seria un equipament públic / residència per a la gent gran, però que fa anys que no se li dóna cap ús? 
 
Però, sobretot, té sentit promoure la participació veïnal en un projecte que ja està decidit des de dalt, i no sembla que es pugui qüestionar l’enfocament estratègic i de model de ciutat que hi ha al darrere d’aquest Pla?
 
Considerem que al darrere d’aquest Pla del Paral·lel hi ha un model de desenvolupament de ciutat que clarament beneficia a les elits econòmiques i financeres de Barcelona, així com d’altres possibles inversors internacionals. 
 
Considerem que es tracta d’una proposta molt ben enfocada per valoritzar el territori del Paral·lel i els barris limítrofs d’aquesta Avinguda, generant un procés clar de gentrificació en la mesura que es vagi implementant aquest Pla.
 
Considerem que aquest model ha fracassat ja que promou la desigualtat entre barris, la destrucció de les xarxes veïnals i l’expulsió dels veïns amb menys recursos. 
 
Considerem, en definitiva, que no s’està planificant un “Paral·lel de les persones”, sinó que més aviat s’està construint un un “Paral·lel d’algunes persones”, aquelles persones que tenen un alt nivell adquisitiu.
 
Per tant, proposem:
 
  • Que s’aturi el Pla del Paral·lel i s’obri un procés participatiu de veritat, on es defineixi quins models de barri volen els veïns i veïnes, a través de la participació directa en aquest procés.
 
  • Mentrestant, que es posi un límit clar i urgent als elements que ja estan afectant el barri fent pujar el preu de l’habitatge i el cost de la vida, i que impedeixen als veïns i veïnes exercir drets fonamentals com el d’accés a l’habitatge, tals com hotels, apartaments i pisos turístics.
En tot cas, com a veïns i veïnes del Poble Sec, continuarem enfortint les nostres pràctiques de suport mutu veïnal, treballant cap a un Paral·lel i Poble Sec de les persones, explorant noves formes d’economia solidària i cooperativa i treballant cap a un barri cooperatiu. Al mateix temps, també lluitarem contra aquestes polítiques especulatives amb el nostre territori i que defensen els interessos d’aquesta minoria formada per l’elit econòmica i financera que ens vol empobrir, així com denunciant la retòrica hipòcrita que ven falsos processos participatius allà on tan sols hi ha interès privat.”
Anuncios

5 Respuestas a ““El Paral·lel de les persones”

  1. Reblogged this on La Seca.

  2. Pingback: Mapa col·laboratiu del Poble Sec | tallerdeficció

  3. Pingback: Mapa col·laboratiu del Poble Sec | Assemblea de Barri Poble Sec

  4. Pingback: Mapa col·laboratiu del Poble Sec | Assemblea de Barri del Poble Sec

  5. Pingback: Mapa col·laboratiu del Poble Sec | tallerdeficció

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s