Repensant l’impacte del turisme al Poble Sec

El 15 de juny vam organitzar les III Jornades Repensar Poble Sec. En aquesta ocasió es va voler centrar la reflexió en l’impacte del turisme als barris.

Per introduir-nos una mica el tema, es va projectar Sombras xinas, un curt que dóna veu a diversos veïns i veïnes del Raval contribuint al debat generat arran de la decisió de construir la Filmoteca de la Generalitat a una de les illes del barri.

Tot seguit, vam comptar amb la participació de Jordi Bonet, president de la FAVB, que va fer una anàlisi històrica dels processos de desenvolupament de la ciutat, l’anomenat “model Barcelona”.

Bonet va remarcar el perill que els lobbies empresarials determinin el model de ciutat, afavorint determinats interessos. Així mateix, es va valorar com a punt molt fràgil l’excessiva dependència de Barcelona al turisme, que ja representa el 15% del PIB de la ciutat. Més enllà de les molèsties que pugui generar, pot resultar un perill ja que és un sector que en qualsevol conjuntura canviant pot trontollar, i genera un treball poc qualificat i precari. Per la seva banda, David Bravo, arquitecte, ens va donar un marc conceptual per entendre que el disseny de l’espai públic no és neutral, i en funció de com es faci s’afavoreixen determinades relacions socials i econòmiques.

Finalment vam comptar amb la visió de dues associacions veïnals de barris propers amb experiència en rebre fluxos importants de turisme: l’AVV del Gòtic (Albert Sancho) i l’AVV de l’Òstia de la Barceloneta (Gala Pin). Sancho, va centrar el seu discurs en l’amenaça que el Paral·lel es converteixi en la nova Rambla i les conseqüències que això tindria pels veïns. També
van parlar de l’impacte dels apartaments turístics (il·legals) en la pujada de preus de l’habitatge i la conseqüent expulsió de veïns que no poden pagar els elevats lloguers.

Tot això va possibilitar un ric debat al voltant de com ens afecta i ens afectarà el turisme al barri, centrant-nos en l’impacte de certes polítiques de revitalització de l’eix Paral·lel, que volen canalitzar un possible turisme massiu provinent sobretot de creuers. Les primeres conseqüències d’aquest procés ja s’estan notant en la transformació comercial que està vivint el Paral·lel on proliferen grans centres comercials, franquícies de multinacionals i botigues de souvenirs.

Aquest model de turisme, a qui beneficia? Com es pot incidir per un altre model de turisme més sostenible i equitatiu al nostre barri?

Si vols participar a la Comissió Repensar Poble Sec:
email: apsrepensar@gmail.com
https://assembleapoblesec.wordpress.com/comissions/repensar-poble-sec/

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s