Sobre banca ètica i altres opcions a la banca criminal

La darrera sessió del cicle de xerrades de la Tardor Calenta va tornar a despertar l’interès de molta gent del barri i de fora. La xerrada, que es va fer dijous dia 15, va servir per posar sobre la taula i clarificar una mica més què volem dir quan parlem de banca ètica i de finançament ètic com a contraposició a la banca tradicional (o banca criminal, com la vam definir). La taula la van compartir Jesús Carrion, de l’Observatori del Deute en la Globalització i Xavi Teis, de Finançament Ètic i Solidari.

Sobre la banca criminal, o la banca actual, Jesús Carrión va enllaçar alguns aspectes que l’envolten relacionant-los amb el poder que tenen les transnacionals i com conjuntament dobleguen als polítics per fer que fins i tot indultin a directius de bancs que estan imputats. Els bancs tenen un fort poder i unes males pràctiques que van des de les participacions que la majoria tenen en indústria armamentística, fins a l’especulació amb aliments o en el sector immobiliari. Són aquestes algunes de les finalitats per les quals s’utilitzen els diners que podem tenir en qualsevol banc o caixa (que amb el procés de fusió i transformació ja han perdut pràcticament totes les seves funcions socials).
A l’altra banda d’aquests bancs, hi tenim el finançament ètic, que com ens va explicar Xavi Teis té per objectiu transformar la societat finançant projectes o activitats que tinguin un impacte positiu sobretot a nivell social o mediambiental, i realitzen les seves activitats amb transparència i més democràcia. Entre les opcions possibles, hi ha les cooperatives de finançament (eines financeres d’aportació col·lectiva; a Catalunya hi tenim Oiko Crèdit i Coop 57) i els bancs ètics (que acostumen a oferir els mateixos serveis que la banca tradicional i tenen clients però actuen sota els principis del finançament ètic, a Catalunya existeixen Triodos Banc i Fiare).
Aquesta sessió doncs, va tancar un cicle de xerrades que ens ha dut al barri a un gran nombre d’experts (Iolanda Fresnillo, Arcadi Oliveres, Vicenç Navarro, Jesús Carrion i Xavi Teis) per explicar-nos una mica millor tot el que no sabem, o les veus oficials no ens volen explicar, de la crisi i del deute. La idea és que comencem a preparar un Hivern Calent amb activitats que ens puguin ajudar a informar-nos i formar-nos!
Si us vau perdre alguna sessió, les podeu veure a l’apartat de la Mediateca: Xerrades de la tardor calenta.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s