Nota informativa 15M Lliure: La judicialització de la desobediència civil

Barcelona, 15 de desembre,
Ahir estaven cridats a declarar a l’Audiència de Barcelona, davant el jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco,  els diputats implicats pels fets succeïts durant el Parlament el 15J.

Al matí, els diputats convocats es van acostar a l’Audiència per prestar declaració, excepte Joan Boada i Salvador Milà qui, en roda de premsa al Parlament han recordat que presentaran un escrit demanant no declarar i han ressaltat que no volen col·laborar en un procediment judicial per uns fets que no van denunciar i pels que no se senten perjudicats, a més de ser un procediment “iniciat per un moviment d’extrema dreta” com Manos Limpias. Els 2 diputats d’Iniciativa per Catalunya han eludit declarar i ho han de fer a Madrid.  

A través de les declaracions dels diputats es va explicar com en el 15J per primera vegada en la història, la policia va tancar tots els accessos al Parlament a una manifestació, deixant únicament la porta de Wellington amb Pujades com zona de vianants, amb la qual cosa no es permetre que els diputats entressin amb cotxe al recinte, que és el que solen fer molts d’ells habitualment. També ha quedat en evidència que a alguns parlamentaris se’ls van oferir mitjans alternatius d’accés a la Ciutadella ia altres no.Sense saber molt bé quin va ser el criteri per decidir a qui se’ls oferien aquests mitjans alternatius, i a qui no.

D’altra banda, i malgrat que s’estaven produint incidents a les portes de la Ciudatella el 15J, les declaracions dels diputats posen en evidència la sorprenent fragilitat o la improvisació del dispositiu de seguretat previst pel Departament d’Interior així com el fetque no es informa a molts parlamentaris del que estava succeint en les portes de la Ciudatella.

En aquests moments, està pendent que es resolgui si el judici és competència estatal o provincial, així com que els advocats de la defensa proposin diligències de prova. De fet, es considera irregular que el cas estigui sent jutjat a l’Audiència Nacional, per l’article 498 del ja que aquest tribunal només té competència sobre causes de delictes contra els alts organismes de la Nació i forma de Govern (LO 6/1985, d’1 de juliol, del poder judicial, art. 65.1.a). Segons determina l’article 2 de la Constitució espanyola, legalment Nació només n’hi ha una, l’espanyola, tal com demostra la sentència per recurs d’inconstitucionalitat de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006 una vegada ja en vigor. A més hi ha jurisprudència de casos tractats en les audiències provincials, com el cas d’una protesta en què uns manifestants van entrar a la força al Parlament gallec que va ser dirimit a l’Audiència Provincial de Galícia.

Aquest judici pels encausats del 15J ha mobilitzat al moviment 15M, que ha donat mostres de solidaritat i suport a la vintena de persones acusades d'”Impedir mitjançant força, violència o intimidació” l’entrada dels parlamentaris (article 498 del Codi Penal espanyol), que comporta una pena de 3 a 5 anys de presó, arran d’una denúncia interposada pel sindicat ultradretà Mans Netes. Sota la consigna “Jo també estava al Parlament, i ho tornaria a fer”, el moviment vol posar en evidència la injustícia que 20 persones hagin estat acusades de manera aleatòria a través de la identificació a través d’imatges, quan van ser milers les ciutadanes i ciutadans que van sortir a protestar aquell dia, en un acte de desobediència civil massiu. Així com denunciar que el fet que aquest judici respon a un intent de criminalitzar el Moviment 15M.

Ahir, 14 de desembre, va tenir lloc una manifestació de solidaritat amb aquesta vintena de ciutadanes i ciutadans encausats, convocada pel grup de treball 15Mlliure.Aproximadament 1.300 persones van partir ahir des de Plaça Catalunya en direcció Pg Lluís Companys. en una manifestació que es va mantenir pacífica, molt crítica amb els responsables de la criminalització de l’15M i sense incidents ressenyables.

Aquest matí, un grup de persones s’ha concentrat davant de l’Audiència per seguir protestant contra el judici. Alguns dels mitjans que s’han acostat a cobrir la notícia han estat increpats per un reduït nombre d’assistents. Es tracta d’un incident puntual que ha comptat amb el rebuig de la majoria dels manifestants.

Com tothom sap, el Moviment 15M rebutja la violència, tant la violència estructural de la qual es serveixen certes institucions per dictar lleis que deteriorin l’economia, l’estat del benestar i els drets humans, com la violència que s’exerceix a través de la manipulació, criminalització i repressió de protestes legítimes de la població davant d’aquest deteriorament progressiu dels drets humans.

De la mateixa manera, el moviment 15M rebutja els actes que no s’ajusten al consens del moviment, que és realitzar accions pacífiques. No ens sentim representats per les accions violentes i, per tant, no ens fem responsables.

Més informació: 


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s