La vaga de lloguers.

“La vaga de lloguers” (Barcelona 1931/1932), capítol “Greuges infinits, respostes directes” (pags. 77-82), del llibre “Venjança de classe. Causes profundes de la violència revolucionària a Catalunya el 1936”, de l’historiador Xavier Diez (Virus Editorial, 2010).

LLEGIR / GUARDAR TEXT (CLICAR AQUÍ).

Apuntem uns fragments d’aquest capítol que adjuntem complet adalt i que, no cal dir-ho, es pot llegir amb clau actual: “Greuges infinits…”.

“Més enllà de la crisis i la desocupació rampant de la dècada dels trenta, és l’anarquisme amb els seus principis equitatius i la seva pràctica en l’acció directa el que empeny milers de famílies a desafiar obertament, no ja les institucions, sinó el propi sistema en el qual es fonamenta l’estat. S’enceta, doncs, un període d’insubmissió econòmica que propiciarà un nou pànic moral entre les classes propietàries”.

También en este comienzo de 1932 la huelga de alquileres llegó a nuestro conventillo. Hubo amenazas, como era lógico. La compañía de la luz cortó el fluido, pero después de aquel corte pasaron al poco tiempo otros empleados de la Compañía que conectaron la luz. Esa era la táctica que seguían los obreros de la Compañía. Unos cumpliendo órdenes, cortándola, y otros, del Sindicato, tras ellos, la ponían en marcha. (…)

Aquella huelga duró varios meses durante los que no se pagaron los alquileres, luz ni agua. Pero los guardias no asomaron por el conventillo, seguramente porque lo dejaron aislado. En otros lugares sí aparecieron los guardias de asalto para efectuar deshaucios. (…)

“La Comissió de Defensa estimà, a finals de juliol de 1931, que a la ciutat de Barcelona 45.000 inquilins es negaven a pagar el lloguer. Al setembre ja n’hi havia més de 100.000 i s’estenia a diverses poblacions com Calella o Vilanova”.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s